Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Ε.Ε.: Περιβαλλοντικές οργανώσεις καταδικάζουν τα σχέδια για τα βιοκαύσιμα


Καταστροφή δασών και υδροβιότοπων, επιδείνωση του επισιτιστικού προβλήματος στον αναπτυσσόμενο κόσμο και αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου «βλέπουν» εννέα περιβαλλοντικές οργανώσεις, καταδικάζοντας τους ενεργειακούς στόχους της Ε.Ε. για το 2020.
Υπενθυμίζεται ότι 23 από τα 27 κράτη-μέλη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, φιλοδοξούν έως το 2020 το 9,5% των καυσίμων για τις μεταφορές να είναι βιοκαύσιμα, με απώτερο στόχο τη μείωση της παραγωγής εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20%. Σύμφωνα ωστόσο με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό εννέα οργανώσεων –μεταξύ των οποίων είναι η Greenpeace οι Φίλοι της Γης και η ActionAid- για κάτι τέτοιο απαιτούνται καλλιεργήσιμες εκτάσεις... δύο φορές στο μέγεθος του Βελγίου. Υπολογίζουν δε πως η δημιουργία τέτοιων καλλιεργειών θα καθιστούσε τα καύσιμα αυτά έως και 167 φορές πιο ρυπογόνα για το κλίμα από τη βενζίνη ή το ντίζελ!
«Τα βιοκαύσιμα δεν αποτελούν φιλική προς το περιβάλλον λύση για την κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών», αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση η επικεφαλής του τομέα ευρωπαϊκής πολιτικής και εκστρατειών της ActionAid Λόρα Σάλιβαν. «Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ουσιαστικά δίνουν στις εταιρίες λευκή επιταγή να συνεχίσουν να υφαρπάζουν γη από τους φτωχούς αυτού του κόσμου, παράγοντας βιοκαύσιμα». Οι οργανώσεις εκφράζουν φόβους ότι τα βιοκαύσιμα θα μπορούσαν με έμμεσο τρόπο να προκαλέσουν καταστροφή δασών και εύθραυστων οικοσυστημάτων. «Όταν οι υπάρχουσες αγροτικές εκτάσεις μετατρέπονται σε καλλιέργειες βιοκαυσίμων, τα αγροτικά προϊόντα θα πρέπει να καλλιεργηθούν αλλού».
Κατά την εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα ενέργειας ωστόσο, οι οργανώσεις υπερβάλλουν στις εκτιμήσεις τους ενώ, όπως είπε, οι ευρωπαϊκές οδηγίες αποτρέπουν τη χρήση αποψιλωμένων εκτάσεων. «Η Οδηγία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αναφέρει ρητά ότι δεν επιτρέπεται η αποψίλωση των δασών για την παραγωγή βιοκαυσίμων», είπε μεταξύ άλλων η Μαρλέν Χόλτσνερ. «Το ίδιο ισχύει και για περιοχές τύρφης, υδροβιότοπους και άλλες περιοχές με μεγάλη βιοποικιλότητα».
Απαντώντας στους φόβους ότι τα βιοκαύσιμα θα επιτείνουν το επισιτιστικό πρόβλημα, η αξιωματούχος δήλωσε ότι η αύξηση στις τιμές των τροφίμων από το 2007 έως το 2009 «μικρή σχέση είχε» με αυτά. Στην έκθεση των εννέα οργανώσεων εκτιμάται ότι «οι ενεργειακές πολιτικές της Ευρώπης θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, απειλώντας την εύθραυστη επισιτιστική ασφάλεια της Αφρικής».
Το πήραμε από τη "Ναυτεμπορική"
Τώρα, για να λέμε την αλήθεια, εμείς είμαστε πολύ υποψιασμένοι σε ότι αφορά τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, επειδή κινείται πολύ -και πολλές φορές θολό- χρήμα γύρω απ' αυτές.
Επειδή όμως πρόκειται να δημιουργηθεί μιά τέτοια μονάδα βιοντήζελ στις Φέρες, καλό θα ήταν να έχουμε το νού μας...