Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Μελέτες αμελέτητες


...αλλά καθόλου αμελητέες


Άλλη μια μελέτη γιά το Δέλτα του Έβρου έκανε την εμφάνισή της…

Πρίν λίγες μέρες, ο φορέας διαχείρισης δέλτα Έβρου, κάλεσε τους κτηνοτρόφους της περιοχής για να τους ενημερώσει σχετικά.

Στο πολυπληθές ακροατήριο των 5 κτηνοτρόφων που παραβρέθηκαν, άλλη μια εταιρεία μελετών, για μια ακόμη φορά, παρουσίασε μια ακόμη μελέτη για το Δέλτα.

Άλλη μιά copy + paste μελέτη; Πότε έγινε; Με ποιόν μίλησαν οι αόρατοι ερευνητές; Γιατί δεν τους είδε ούτε τους άκουσε κανείς; Το Δέλτα του Έβρου πάει και πέρα απ΄τα Λουτρά. Το ξέρουν άραγε;

Πως γίνεται να μελετήσεις ένα χώρο, χωρίς να τον επισκεφθείς, να γνωρίσεις τους κατοίκους του, να μιλήσεις με τους φορείς που τους εκπροσωπούν; (εννοώ τους αιρετούς και αποδεκτούς από τον λαό της περιοχής, όχι κάποιους διορισμένους υπαλλήλους, που κάθονται σ΄ένα γραφείο και το μόνο τους μέλημα είναι πώς να δικαιολογήσουν το μισθό και τα έξοδά τους).

Τις μελέτες αυτές τις εκπονούν επιστήμονες που καλοπληρώνονται, με χρήματα του Ελληνικού λαού, έτσι δεν είναι;

Τα ίδια είχαμε και στις αρχές του καλοκαιριού, όταν, κάποιοι άλλοι μελετητές, παρουσίασαν μια ακόμη μελέτη με τον βαρύγδουπο τίτλο: «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΟΤΕΡΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ», μόνο που τότε οι βαρκάρηδες (του Τουριστικού Κέντρου του Δήμου Φερών) που την παρακολούθησαν ήταν 9...

Και θα βγούν αύριο να πουν ότι ενημέρωσαν την τοπική κοινωνία. Θα μιλήσουν, ίσως και για κοινωνική συναίνεση.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι τρομεροί αυτοί τύποι, μας είπαν εντελώς δημοκρατικά(!) ότι: «οι πιθανότητες εφαρμογής της Κ.Υ.Α.4110 είναι ισχνές, αλλά είναι ο μόνος νόμος που έχουμε και μ΄αυτόν θα πορευτούμε» και ότι: «ο φορέας διαχείρισης υπολειτουργεί μεν, δεν είναι αποδεκτός από κανέναν δε, αλλά είναι η μόνη αρμόδια αρχή, είτε σας αρέσει είτε δεν σας αρέσει».

Ε λοιπόν δεν μας αρέσει. Και υπό άλλες συνθήκες θα γελούσαμε μ΄αυτές τις μελέτες. Αλλά τα πράματα είναι πολύ σοβαρότερα απ΄ότι φαίνονται.

Και δε γελάει κανείς.

Γιατί όταν οι 300 του κοινοβουλίου κληθούν να νομοθετήσουν για το χώρο μας κι επειδή είναι (όχι τυχαία) εντελώς άσχετοι με το Δέλτα του Έβρου και απόλυτα ανενημέρωτοι αν όχι εσκεμμένα παραπληροφορημένοι, θα ζητήσουν τις θέσεις και τις προτάσεις του φορέα διαχείρισης. Τότε οι «διαχειριστές» αυτοί, που θέλουν να κάνουν τον τόπο μας τσιφλίκι τους, αυτές τις αμελέτητες αλλά καθόλου αμελητέες «μελέτες» θα τους πλασάρουν για ενημέρωση. Με βάση αυτές τις μελέτες θα ψηφιστεί η νέα Κ.Υ.Α.

Αν λοιπόν έχουμε κατά παραγγελία μελέτες, θα έχουμε και κατά παραγγελία νομοθεσία, για το Δέλτα του Έβρου. Κάνω λάθος;

Εβρίτες γρηγορείτε….

Ερωτήσεις προς το φορέα διαχείρισης δέλτα Έβρου:

1. Με ποια κριτήρια επιλέγονται αυτοί που εκπονούν τις μελέτες;

2. Πόσο κοστίζει η κάθε μελέτη και από πού προέρχονται τα χρήματα;

3. Πόσο σοβαρές μπορούν να θεωρηθούν μελέτες, οι οποίες έχουν για θεμέλιο ένα νόμο, που βρίσκεται σε διαδικασία αναψηλάφησης (επειδή οι προτάσεις σας δεν ήταν επαρκώς τεκμηριωμένες επιστημονικά), ένα νόμο που έχει στην ουσία αποσυρθεί, που ξέρετε καλά ότι δε θα εφαρμοσθεί ποτέ επειδή εναντίον του ξεσηκώθηκε ολόκληρη η Θράκη, λαός και ηγεσία μαζί;

4. Στην πρόσφατη παρουσίαση κλήθηκαν οι αλιείς; Ποιοι; Πότε; Ήταν κάποιος εκπρόσωπός τους παρών;

5. Στην πρόσφατη παρουσίαση κλήθηκαν οι αγρότες; Ποιοι; Πότε; Ήταν κάποιος εκπρόσωπός τους παρών;

6. Πότε (χρονικά, από - έως) εκπονήθηκε η μελέτη;

7. Ποιες περιοχές του Δέλτα επισκέφτηκαν οι μελετητές;

8. Με ποιους μίλησαν; (ονόματα, διευθύνσεις)

9. Με ποιούς τοπικούς άρχοντες και παράγοντες μίλησαν;

10. Θεωρείτε ότι έχει ενημερωθεί επαρκώς, γι΄αυτό το τόσο σημαντικό θέμα που αφορά τους πάντες, ο λαός του νομού Έβρου;

11. Τι ξέρει ο κόσμος για τις συγκεκριμένες μελέτες; Που τις δημοσιεύσατε;

12. Θα χρησιμοποιηθούν οι μελέτες αυτές (ολόκληρες ή μέρος τους) σε προτάσεις σας προς την πολιτεία, για τη θέσπιση νόμων σχετικών με το δέλτα του Έβρου;

13. Αν το Συμβούλιο Της Επικράτειας κρίνει ότι πρέπει να καταργηθεί η Κ.Υ.Α.4110, ολόκληρη ή μέρος της, τι γίνεται μ΄αυτές τις μελέτες; Φυσικά χάνουν κάθε υπόσταση. Δηλαδή πετάξατε τα λεφτά που πληρώσατε γι΄αυτές;

14. Ποια ήταν η τελευταία φορά που συνεδρίασε σε απαρτία το Δ.Σ. του φορέα διαχείρισης;

Πρέπει να δώσετε απαντήσεις λεβεντόπαιδα και –προπάντων- λεβεντοκόριτσα του φορέα διαχείρισης. Πρέπει να δημοσιεύσετε, άμεσα, όλες τις μελέτες που έχουν να κάνουν με τη ζωή μας και τον τόπο μας. Να τις ξέρουν όλοι. Να τις κουβεντιάσουμε όλοι μαζί. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΣ. Ο φορέας δεν φτιάχτηκε για να νομοθετεί, ούτε για να «μαγειρεύει» νομοθετήματα. Δεν είναι το μαγαζί ούτε το σπίτι σας. Είναι όλων μας και είναι για όλους. Φτιάχτηκε για να συντονίζει τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τους αρμόδιους φορείς. Και δεν υπάρχει κανείς περισσότερο εμπλεκόμενος, ούτε πιο αρμόδιος από το λαό της περιοχής, που τον έχετε κλεισμένο έξω από την πόρτα. Τις προσωπικές σας οικολογικές, περιβαλλοντικές ή άλλου είδους ανησυχίες να τις στεγάσετε σε οικολογικούς, περιβαλλοντικούς ή άλλου είδους συλλόγους, υπάρχουν πολλοί, δόξα τω Θεώ. Κι αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα, πολύ ευχαρίστως να τις δημοσιεύσουμε εμείς για λογαριασμό σας.

Αλλά ο κόσμος θα ενημερωθεί σας αρέσει δε σας αρέσει. Ο καιρός που παίζατε σε άδειο γήπεδο, πέρασε και δεν ξαναγυρνάει.

Και πάρτε το απόφαση. Νόμοι και φορείς που γεννήθηκαν με κόλπα και τερτίπια, ή επειδή η κρατική μηχανή βαριέται να δουλέψει, χωρίς πραγματική κοινωνική συναίνεση δεν στάθηκαν ούτε θα σταθούν.

Ερωτήσεις προς τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες:

Ο κ. Νομάρχης Έβρου έχει υπ΄όψη του τις εν λόγω μελέτες; Ποια είναι η θέση του;

Ο κ. Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης έχει υπ΄όψη του τις εν λόγω μελέτες; Ποια είναι η θέση του;

Ο κ. Δήμαρχος Τραϊανούπολης έχει υπ΄όψη του τις εν λόγω μελέτες; Ποια είναι η θέση του;

Ο κ. Δήμαρχος Φερών έχει υπ΄όψη του τις εν λόγω μελέτες; Ποια είναι η θέση του;

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας έχει υπ΄όψη του τις εν λόγω μελέτες; Ποια είναι η θέση του;

Οι κύριοι βουλευτές και πολιτευτές του νομού μας έχουν υπ΄όψη τους τις εν λόγω μελέτες; Ποια είναι η θέση τους;

Οι υπηρεσίες του στρατού έχουν υπ΄όψη τους τις εν λόγω μελέτες; Ποια είναι η θέση τους;

Οι υπηρεσίες του Δασαρχείου έχουν υπ΄όψη τους τις εν λόγω μελέτες; Ποια είναι η θέση τους;

Οι σύλλογοι των αγροτών της περιοχής έχουν υπ΄όψη τους τις εν λόγω μελέτες; Ποια είναι η θέση τους;

Οι σύλλογοι των κτηνοτρόφων έχουν υπ΄όψη τους τις εν λόγω μελέτες; Ποια είναι η θέση τους;

Οι σύλλογοι των αλιέων έχουν υπ΄όψη τους τις εν λόγω μελέτες; Ποια είναι η θέση τους;

Οι κυνηγετικοί σύλλογοι έχουν υπ΄όψη τους τις εν λόγω μελέτες; Ποια είναι η θέση τους;

Οι σύλλογοι ερασιτεχνών αλιέων έχουν υπ΄όψη τους τις εν λόγω μελέτες; Ποια είναι η θέση τους;

Οι σύλλογοι των επαγγελματιών του νομού έχουν υπ΄όψη τους τις εν λόγω μελέτες; Ποια είναι η θέση τους;

Πρέπει να πάρετε θέση κυρίες και κύριοι. Δημόσια και καθαρά. Για να μη βρεθούμε πάλι όλοι προ τετελεσμένων. Και πρέπει όλοι μαζί να απαιτήσουμε ενημέρωση. Για σκεφτείτε λίγο:

Ίσως εγώ να είμαι υπερβολικός ή περισσότερο υποψιασμένος από ότι χρειάζεται. Μακάρι να είναι έτσι και ας χρειασθεί να απολογηθώ για όσα λέω. Μακάρι να έχω άδικο, να ζητήσω συγγνώμη.

Αν όμως έχω κάπου δίκιο; Αν πίσω από κλειστές πόρτες και υποβρύχιες μελέτες κάποιοι προσπαθούν να κατευθύνουν το νομοθέτη; Αν κάποιοι στήνουν, πίσω από τις πλάτες σας ένα νέο Βατοπαίδι στον Έβρο; Αν τα μισά απ΄όσα λέω είναι αλήθεια, ποιος θα απολογηθεί; Γιατί κανείς δε θα μπορέσει να πει ότι δεν ήξερε.

Γιώργος Αποστολόπουλος

1 σχόλιο:

  1. Η καλυτερη μελετη ειναι αυτη που γινεται με copy-paste απο παλιοτερες μελετες γιατι ειναι ξεκουραστα και χωρις αγχος...μπραβο τους...και εις αλλες .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή