Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Ωραίος ο Νομάρχης!!!


Ο Νομάρχης Έβρου γιά τη γιορτή κυνηγιού...


Το Μεγάλο Δέρειο του Εβρου θα τον ήξεραν ελάχιστοι κυνηγοί, αν δεν ήταν ο τόπος που επέλεξε η ακριτική Νομαρχία για να διοργανώσει την πρώτη γιορτή κυνηγίου στην Ελλάδα. Ενας τολμηρός νομάρχης, ο κ. Νίκος Ζαμπουνίδης, τόλμησε να γιορτάσει το κυνήγι σε μια τριήμερη εκδήλωση στον ορεινό όγκο του Δέρειου, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον ντόπιων κυνηγών και επισκεπτών. Η ίδια εκδήλωση θα επαναληφθεί και φέτος στον ακριτικό νομό, καλύτερα μάλιστα και σαφώς πιο αναβαθμισμένη από πέρυσι. Το «Εθνος-Κυνήγι» συνομίλησε με τον νομάρχη κ. Νίκο Ζαμπουνίδη, ο οποίος καταθέτει σήμερα στις σελίδες μας, τα σχέδια, τους στόχους και τις προοπτικές της μεγάλης γιορτής.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε νομάρχα, αν δεν κάνω λάθος η Νομαρχία του Εβρου είναι η μόνη που διοργανώνει μια παρόμοια εκδήλωση. Ποια ήταν τα κίνητρά σας και πώς ξεκίνησε αυτή η μοναδική προσπάθεια;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Πραγματικά η γιορτή κυνηγιού που διοργανώνουμε στο Μεγάλο Δέρειο, είναι η μόνη στην Ελλάδα. Στον Εβρο δημιουργούμε γεγονότα που πάνω τους στρέφει το βλέμμα της όλη η Ελλάδα. Μετά το Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Σαμοθράκης, το Φεστιβάλ Νέων στον Αρδα, το Τρένο του Πολιτισμού, τώρα με τη Γιορτή Κυνηγιού δημιουργούμε έναν ακόμη θεσμό πανελλήνιας εμβέλειας που από την πρώτη διοργάνωσή του καταξιώνεται ήδη Είναι γεγονός ότι οι κυνηγοί διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ συμβάλλουν στην προστασία και ανάπτυξη του θηραματικού πλούτου της χώρας Ο κυνηγός αγαπά το περιβάλλον, αγαπά τη φύση και την προστατεύει. Κι αυτή την ευαισθησία του τη δείχνει σε όλα τα επίπεδα. Πέρα όμως από την προστασία του περιβάλλοντος, τους κυνηγούς του Εβρου, τους είχαμε δίπλα μας, όπου τους χρειαστήκαμε, σε θέματα πολιτικής προστασίας. Στις πυρκαγιές, στις πλημμύρες, στα χιόνια οι κυνηγητικοί σύλλογοι του νομού λειτούργησαν ως εθελοντικές ομάδες, δείχνοντας το κοινωνικό πρόσωπό τους. Στο πλαίσιο αυτό της συνεργασίας μας αποφασίσαμε να συνδιοργανώσουμε τη γιορτή κυνηγιού με στόχο την τουριστική προβολή και ανάπτυξη της ακριτικής περιοχής, του ορεινού όγκου του Μεγάλου Δερείου».
ΕΡΩΤΗΣΗ: Δεν ξέρω αν είναι σύμπτωση, αλλά η διοργάνωση της γιορτής φαίνεται να αποφασίστηκε λίγο μετά τις απαγορεύσεις που επέβαλε η... Αθήνα σε περιοχές του Εβρου, για το ψάρεμα, το κυνήγι, τη βόσκηση, κλπ. Ποια είναι η δική σας θέση γι’ αυτές τις απαγορεύσεις;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Η διοργάνωση της γιορτής δεν έχει να κάνει με τις απαγορεύσεις που επέβαλε η Αθήνα. Ηταν σύμπτωση. Ηταν δική μας επιλογή, σε μια προσπάθεια ανάδειξης του ορεινού όγκου της περιοχής. Να σημειωθεί ότι η επιλογή και η προετοιμασία της διοργάνωσης είχαν ξεκινήσει πολύ πριν τις απαγορεύσεις. Εξάλλου, η Αθήνα ποτέ δεν έλαβε υπόψη της τις ιδιαιτερότητες του Εβρου. Ο Εβρος έχει πολλές ιδιαιτερότητες, αλλά και ομορφιές. Στον Εβρο μπορεί κανείς να ζήσει τα όριά του».
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιες νέες εκδηλώσεις προγραμματίζετε για τη φετινή γιορτή στο Μεγάλο Δέρειο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Η φετινή γιορτή κυνηγιού, που φιλοδοξούμε να γίνει θεσμός, θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Αυγούστου και πιστεύουμε ότι θα είναι ακόμη καλύτερη, με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, επιμορφωτικά σεμινάρια, διαγωνισμούς, μουσικές βραδιές. Το πρώτο βράδυ των εκδηλώσεων θα είναι αφιερωμένο στο θρακιώτικο παραδοσιακό τραγούδι και θα πάρει μέρος το συγκρότημα του Θρακιώτη καλλιτέχνη Καρυοφύλλη Δοΐτσίδη, ενώ το δεύτερο στο λαϊκό τραγούδι με τη συμμετοχή του Χρήστου Νικολόπουλου και του Κώστα Μακεδόνα. Κυνηγοί από τον Εβρο, τη Θράκη, απ΄ όλη την Ελλάδα, κάτοικοι σ’ έναν νέο τουριστικό προορισμό».
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς αντιμετωπίζουν την κυνηγετική γιορτή οι ντόπιοι στην περιοχή του Μεγάλου Δέρειου και στον Εβρο γενικότερα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Η γιορτή του κυνηγιού αγκαλιάστηκε από όλους τους κατοίκους του Εβρου, κυρίως από την τοπική κοινωνία, που την είδε σαν μια δική της γιορτή και συμμετείχε ενεργά, τους κυνηγετικούς συλλόγους του νομού, την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος και την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας-Θράκης, τους εκθέτες που μας εμπιστεύθηκαν και πήραν δυναμικά μέρος. Ηταν συγκλονιστική η μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή του κόσμου. Στη διάρκεια της γιορτής, περισσότερα από 15.000 άτομα επισκέφθηκαν τον χώρο της έκθεσης όπου λειτούργησαν περίπτερα με είδη κυνηγιού και με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, ενώ πήραν μέρος και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς, από θρακιώτικους πολιτιστικούς συλλόγους».
ΕΡΩΤΗΣΗ: Εχει υπολογιστεί ποτέ, τι συνεισφέρει ο εσωτερικός κυνηγετικός τουρισμός στην τοπική οικονομία του Εβρου;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Είναι σημαντική η συνεισφορά του κυνηγετικού τουρισμού στην τοπική οικονομία. Για την ιστορία σας αναφέρω ότι το πρώην ξενοδοχειακό συγκρότημα ΑΣΤΗΡ είχε ειδικό χώρο φύλαξης του εξοπλισμού των κυνηγών, καθώς και χώρο παραμονής των σκύλων. Δεν θα παραλείψω να αναφερθώ στην ειδική σουίτα διαμονής του τέως βασιλέα της Ελλάδας κατά την κυνηγητική περίοδο. Ο δε αείμνηστος Αγγελος Ποιμενίδης είχε φιλοξενήσει και ξεναγήσει διάσημες προσωπικότητες, των οποίων οι μαρτυρίες για τον κυνηγετικό Εβρο υπάρχουν σε διάφορα έντυπα. Σήμερα οι κρατήσεις των ξενοδοχείων κατά την κυνηγετική περίοδο επιβεβαιώνουν την επισκεψιμότητα που έχει ο νομός».
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τέλος, κύριε νομάρχα, τι θα γίνει με τις καλύβες των κυνηγών και των ψαράδων στο Δέλτα του Εβρου;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Στο Δέλτα του Εβρου συνυπήρχαν άνθρωποι, φυτικό και ζωικό βασίλειο. Εκτιμώ ότι η ΚΥΑ θα έπρεπε να λάβει υπόψη της τη σημαντική παρουσία των κυνηγών, των ψαράδων, των κτηνοτρόφων και των γεωργών. Οι ίδιοι, οι επωφελούμενοι από το Δέλτα, οφείλουν να το περιφρουρήσουν από εξωγενείς απόπειρες εκμετάλλευσης και να το προστατεύσουν».
ΑΙΝΗΣΙΟ ΔΕΛΤΑ: Δεν ξέρω τι λέτε εσείς..... εγώ ΑΥΤΟΝ το Νομάρχη τον γουστάρω!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου